Saturday, January 12, 2013

Voor of achterin de bus? Bewuste keus!

Afgelopen donderdag had ik cursus. De dames die de cursus leidden vertelden een verhaal over plaats nemen in de bus. Hij is blijven hangen, want ik vind hem zo toepasselijk, maar het is ook zo'n goed verhaal:
"Vorige week gingen we met het werk op excursie naar Parijs. We zouden met de bus gaan, dus wij naar de bus, stappen in, gaan allemaal achterin zitten, en rijden maar. En maar rijden, rijden, rijden, eind op weg, stuk met de boot "Met de boot?", goh, ja met de boot. Nog een stuk rijden, en we komen aan in Oslo. Wij mopperen. "Oslo? Hoe kun je dat nou toch doen? Daar wilden we toch helemaal niet heen?". Waarop de buschaufeur antwoord: "Dames, hebben jullie voortijd wel op het bordje gekeken? Daar stond op dat deze bus naar Oslo ging, en niet naar Parijs". 

De week er op deden we een nieuwe poging. Toen we er zeker van waren dat we in de goede bus waren gestapt gingen we op weg. De buschaufeur stuurden we aan de kant, en we gingen allemaal voorin de bus zitten. Eén ging rijden, een las de kaart, en de rest lette op of we nog wel de goede kant op gingen. En maar weer rijden, rijden, rijden. Op een gegeven moment links af. "Moeten we hier links af?", "Ja, antwoordde collega, hier links, dat staat daar". En uiteindelijk komen we in Parijs. Met zijn allen voorin de bus zijn we naar Parijs gereden, en hadden we de plek bereikt waar we wilden zijn."

Als je achterin de bus gaat zitten, laat je je leiden, je wacht af. Als het dan fout gaat, ga je zitten mopperen, je staat aan de kant van het gevolg.
Als je voorin de bus gaat zitten, pak je de oorzaak aan, je neemt de leiding, in plaats van te mopperen ga je zelf kijken hoe het beter kan.
En van daaruit de heel mooie zin "Niet mopperen maar opperen!" 
Je kunt natuurlijk ook bewust achterin gaan zitten, als je even niet de leiding wil, of een keer wilt afwachten. Zelfs dan zit je voorin de bus, want je hebt de keus zelf gemaakt!

No comments: