Friday, April 5, 2013

Music is a higher revelation

Music is a higher revelation than all wisdom and philosophy.
~Ludwig van Beethoven~


Muziek is meer dan alleen noten aan elkaar geweven door één of meer instrumenten. Het is zo veel meer dan dat. Er zijn veel verschillende soorten muziek, klassiek, blad, één intrument tot een volledig orkest, oude muziek, nieuwe muziek en vocaal. 

Naast het feit dat er voor iedereen wel wat wils is, is er geen persoon op de wereld die geen muziek heeft die hij leuk vind. Iedereen vind wel iets mooi. Van een liedje op de radio tot het beminnen van een band. Maar naast dat muziek mooi is, bij je past, verbind muziek mensen met elkaar. Kun je je nog het moment herinneren dat the Beatles kwamen optreden in Nederland in 1964? Dit is wat er gebeurde:

The Beatles - Nederland 1964

Een enorme menigte die hun helden onthalen op het vliegveld om samen te kunnen genieten van het beeld en de muziek die deze geweldige band maakte. Een prachtig gezicht! En ook nu nog steeds, jaren later geldt deze kracht; Muziek brengt mensen samen. Vorig jaar stond ik samen met 65.000 anderen op het Malieveld bij Coldplay. En denk eens aan alle festivals, Pinkpop, Lowlands, Sziget, SXSW, Into the great wide open, waar alle liefhebbers van muziek op afkomen. 

Maar muziek is ook schoonheid. Naast het luisteren met anderen is het soms heerlijk om helemaal alleen bevangen te worden door het luisteren naar een mooi stuk. Je verliezen in de eenzaamheid, in de tekst, de klanken. De boodschap ontvangen die het brengt, passend bij wat je wilt ontvangen. Bijna magisch wat muziek te weeg kan brengen. Wat zou een goede film zijn zonder de muziek op de achtergrond? Wat zou de Titanic zijn zonder het orkest dat spelend mee ten onder gaat? Wat zou Jaws zijn zonder de twee tonen die met spanning de aankomst van de haai aankondigd? En wat is een begravenis zonder muziek. De boodschap van de persoon die is overleden wordt overgedragen door het kiezen van de muziek. Muziek is oneindig. Muziek is het best bewaarde medicijn. 

Carlos Santana - Somewhere in heaven

Yiruma - River Flows in You

No comments: