Sunday, July 7, 2013

Ik ga op vakantie en neem mee

Daar sta ik dan, in de rij op Schiphol. Wachten tot ik aan boord kan. Ik fantaseer alvast over mijn bestemming. Een vakantie in de zon, in dat kleine pitoreske dorpje aan de kust. Met mijn handdoekje onder de arm naar het strand en aan het einde van de dag uit eten bij dat Italiaanse tentje. Met een koffer vol boeken en een berg nieuwe muziek op mijn Mp3 ga ik heerlijk ontspannen en wegdromen en bijkomen van de afgelopen weken, lekker eten en genieten van de cultuur. Ik kan bijna niet wachten. Ik sluit even mijn ogen om het beeld dat ik voor mij heb vast te houden.....

.... en open mijn ogen. Ik ben wakker geworden van de warmte. De zon probeert een gat in mijn gordijnen te branden. Droomde ik nou dat ik op vakantie ging? Gekke ik. Ik ga helemaal niet op vakantie. Niet dat ik niet wil, maar omdat het er gewoon niet van komt. Vandaag is mijn laatste dag van mijn vakantie, morgen kan het werk weer beginnen. Voor het eerst in jaren heb ik eigenlijk helemaal geen zin om terug te gaan, want ik heb zo genoten van mijn vakantie thuis. Thuis? Ja thuis ja. Op 1 nacht na heb ik gewoon heerlijk in mijn eigen bed geslapen, maar dat maakt mijn vakantie echt niet minder. Nederland heeft zoveel moois en leuks te bieden! En ik ben er van overtuigd dat vakantie in je hoofd zit, en niet in de bestemming waar je naartoe gaat.

Ooit heeft iemand bedacht dat je naar het buitenland moet gaan om bij te komen van al dat harde werken van het afgelopen jaar. Dat je alleen maar ontspant als je ver weg bent van je eigen huis, je werk, je familie en alles wat je herinnert aan het dagelijks leven. Maar niets is zo lekker als gewoon lekker thuis te zijn zonder te moeten. Geen enkele verplichting en geen vertwoording af hoeven leggen. Zoals ik het eerder al noemde; ont-moeten. De afgelopen twee weken hebben in het teken gestaan van leuke dingen doen, familie en vriendinnen zien, ontspannen, boeken lezen, een berg nieuwe muziek en de afgelopen dagen de zon aanbidden. En helemaal niets in mij heeft drang gehad om hier niet te zijn. Hoe lekker is het om gewoon thuis te zijn, de gemakken van mijn huis te hebben, zoals een lekker bed, een plekje om buiten te zitten, en de stad om de hoek. Ik gun het een ieder die wel lekker naar het buitenland gaat. Meer dan gunnen, jullie verdienen het! Ooit ga ik jullie achterna! Maar ik heb mij mijn vakantie thuis gegund. Ik vond het heerlijk!

Ik ga even weer lekker buiten zitten, wegbranden in de zon, zweten zonder te bewegen, verbranden, mijn vakantie gevoel nog even vasthouden tot de wekker morgen om 6.00 weer gaat. Maar morgen, als het 16.00 is en ik ben vrij, ga ik gewoon even weer vakantie houden tot de volgende werkdag. Want nogmaals, vakantie zit in je hoofd, niet in de bestemming. Ik ga op vakantie naar waar mijn fantasie mij mee naar toe neemt.


No comments: