Monday, January 27, 2014

Ontregelen

Rapportages schrijven en lezen, zorgplannen maken, zorgplannen ophogen, herindicaties aanvragen, risico signalering uitvoeren, MIC invullen, meetweek, zorgleefplan overleg voorbereiden en in het systeem zetten, formulieren voorbehouden handelingen regelen, het is uitgezocht, werken in de zorg bestaat voor 80% uit regelwerk en het uitvoeren van administratie omdat het moet volgens de regels.

Nederland heeft last van regelobesitas.

Alles moet gedaan volgens de daarvoor geldende regels, alles kost tijd en al die tijd die je kwijt bent aan administratie kun je niet besteden aan de daadwerkelijke zorg en welzijn van cliënt. Waar gaat het nou eigenlijk om in de zorg?

Dat zou anders kunnen. Minder administratie, minder regelen, minder verantwoorden. Weg met de obesitas! Zoals we weten heeft obesitas een heel nadelig effect op de gezondheid. En niet gelijk als een gek gaan stoppen met de administratie, want daarmee creëer je het jojo-effect, door het stoppen van administratie worden er fouten gemaakt en is het overzicht weg waarna je alleen maar nog meer werk hebt en blijf je jojoën tot je een ons weegt. Nee, om een paar regel-kilo's kwijt te raken moet je de werkwijze langzaam aanpakken. Dat kan niet alleen door zorgorganisaties gedaan worden, maar dat moet al beginnen bij de overheid. De overheid en inspectie kunnen er voor zorgen dat er wat administratie kilo's worden kwijt geraakt en uiteindelijk de obesitas afneemt. Verandering van leefstijl zorgt uiteindelijk voor afname van het regelgewicht.

De boel even lekker ontregelen. Afgelopen zondag was ik aan het werk en ik ben alvast begonnen. Samen met collega's thee delen en onderweg iedereen aan de gek steken, plagen, praatjes maken en bewoners en collega's aan het lachen maken. De altijd rustige zondagmiddag het vuurtje even flink opgestookt en de boel ontregeld. En wel zo, zodat iedereen buikpijn heeft van het lachen..... Of is dat niet het ontregelen wat bedoeld wordt?

Wat vaker de regels en administratie kunnen loslaten om te doen waar we voor geleerd hebben; zorgen. Ontregelen moet eigenlijk de trend van het jaar worden!


1 comment:

G.Deckzeijl said...

Hear, Hear..!!!!!
Weekers kan beter opstappen.
Om te onthouden:
http://tinyurl.com/a7xeh5m