Wednesday, January 13, 2016

Liefde is licht

"I Love you to the moon and back". Hoe vaak wordt dat gezegd? Ik hou van je... een heel eind, heel veel liefde. Liefde is licht. Liefde brengt licht. En weet je dat het licht er maar 1,3 seconde over doet om de maan te bereiken? Dus die reis van de liefde tot de maan en weer terug duurt eigenlijk helemaal niet zo lang. Het geheim van die woorden schuilt in de symboliek.

En als je liefde hebt, heb je alles. Als je het vermogen bezit om lief te hebben, heb je meer dan de rijkste persoon op aarde. Omdat je het vermogen bezit om het licht te zien, want zonder licht, zie je niks. Zonder liefde zou je je familie niet liefhebben, je vrienden niet zien en ontmoeten, dan zou je jezelf niet kunnen erkennen en liefhebben en zou je de liefde om je heen niet kunnen zien. Je hebt licht nodig om de liefde tussen anderen te kunnen zien, tussen mensen, tussen dieren en de natuur. Je zou de wereld om je heen niet kunnen ervaren, geen liefde voor wat je hebt, voor wie je om je heen hebt.

Liefde en licht staan voor altijd met elkaar in verbinding, omdat het één niet zonder het ander kan. Liefde zit in mensen, mensen zijn belangrijk om liefde te kunnen delen, ervaren, verbinden. Liefde is alles.

Laten we afspreken dat we wat vaker liefde verspreiden, delen. Laten we elkaar inzien dat we liefde nodig zijn, liefde vermenigvuldigd zich als je het deelt. Het begint bij jezelf. Toon een beetje liefde aan een ander, iemand die je kent, iemand die je niet kent, de eenzame buurvrouw, je cliënt, de klant bij de kassa, familie. Geef door wat je hebt, verlicht elkaar, zodat we alles om ons heen verlichten, want zonder liefde lopen we rond in het duister zonder het lichtnopje te kunnen vinden.

Voor mijn collega's in de zorg; heb je werk lief. Heb elkaar lief. En toon liefde aan je cliënt. En collega's. Het is bewezen dat een aanraking, een hand op hand, op schouder, oogcontact, of een aai over het hoofd een grote bijdrage levert aan het welzijn van de mens, dus ook van ouderen. En weet je wat het mooie is? Het effect van het geven van een aanraking is net zo groot als het ontvangen ervan. Hoewel het lijkt of de zorg steeds verder wordt teruggedrongen wordt en we steeds minder mogen inzetten in de zorg, we zullen altijd één kracht behouden. Liefde voor ons vak. Zolang we dat blijven inzien zal ons werk ook altijd licht blijven.


                                                 "I love you to the moon and back"

No comments: