Saturday, January 11, 2014

Een bewuste keuze

Als je iets vervelends uit je verleden mee hebt gemaakt kun je twee dingen doen, of je gaat in de slachtoffer rol, en blijft de gekwetste persoon die zich terug trekt, of je gebruik het om er van te leren en er uiteindelijk een sterker mens van te worden. Je kunt je verleden en gebeurtenissen niet veranderen, je kunt alleen kiezen hoe je er mee om gaat. Het is de keus die je zelf maakt wat je er mee doet.

Als je 's morgens op staat en je hebt geen zin om naar je werk te gaan, kun je twee dingen doen. Chagrijnig zijn en blijven, of jezelf voorhouden dat je er gewoon een heel leuke dag van gaat maken. Het zal dan uiteindelijk ook een heel leuke dag worden, omdat je daar zelf voor gekozen hebt. Het is de keus die je zelf maakt.

Wanneer er veranderingen zijn, zoals nu in de zorg, die onomkeerbaar zijn, kun je twee dingen doen. Of je schopt overal tegen aan, zet je je hakken in het zand en werk je tegen, wat veel energie kost. Of je gaat mee met de verandering en zoekt naar de beste methode om er mee om te gaan en hoe je binnen de veranderingen je werk zo aangenaam mogelijk maakt en het zo goed mogelijk blijft doen. Het is de keus die je zelf maakt.

Vanaf het moment dat je geboren wordt, wordt je voortdurend blootgesteld aan keuzes. Kleine en simpele keuzes, zoals wat je op je boterham doet, tot grotere keuzes, welke opleiding ga je doen, waar ga je werken, met wie ga je om. Iedere keuze heeft een ander effect, maar het blijft altijd je eigen keuze. En zo kies je er ook voor hoe je omgaat met de factoren in je leven. Positieve en negatieve factoren, leuke dingen, vervelende dingen, dingen waar je wel wat aan kunt doen, ook dingen waar je geen invloed op hebt. Wat er ook gebeurd, hoe je er mee omgaat is waar je zelf voor kiest. De verandering in je leven, overtuiging en omgang ben je zelf.


No comments: