Saturday, February 15, 2014

Oud en Nieuw

Vandaag liep ik met zus in Zwolle en gingen één van onze favoriete winkeltjes in. Hier was een nieuwe hoek aangebracht met als thema 'Oud & Nieuw', tweedehands spulletjes werden verkocht tussen de nieuwe spullen. Want oud en nieuwe combineren is helemaal hip.

Dat is ook te zien in de woontrends, retro en design kunnen blijkbaar heel goed naast elkaar in één huis leven, en dat is dan ook dé trend van het moment! Nieuwe spulletjes ontmoeten hun voorouders en dat staat ook nog eens heel mooi.

Een poosje terug gaven de bewoners van het verzorgingshuis brei-les aan kinderen van de BSO. De kinderen wilden graag leren breien en wie hebben er nou meer kennis in huis over breien dan de oudere dames? Zo leerden de kinderen deze eeuwenoude vaardigheid en dit was een heel goede combinatie; Jong & Oud. Ouderen werden hip omdat ze les mochten geven, en de jeugd werd hip omdat ze mochten leren breien.

In datzelfde huis in Meppel wonen tegenwoordig ook jong en oud bij elkaar. Vanwege woningtekort voor de studerende jeugd en een te veel aan lege appartementen bij de organisatie werd jong en oud met elkaar in verbinding gebracht. Tegen een zacht prijsje een woning huren en in ruil daarvoor doe je vrijwilligerswerk zoals koffie en thee rondbrengen, zo worden beide partijen geholpen, elkaar versterken om een probleem tegen te gaan.

In Zwolle gaat het nog een stapje verder. Bij Lab1870 gaat de jeugd tot 18 jaar optreden met ouderen van boven de 70. Dit is een groot succes! Een intergenerationeel koor en orkest samen op een podium die groot lokaal succes behalen door 7 oude en 7 nieuwe nummers samen te spelen en zingen. Binnenkort zijn zij te bewonderen op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Maar wat maakt dit project nou tot zo'n succes?

Komt het omdat het de trend van het moment is? Oud en Nieuw samen? Het lijkt een terugkerend begrip op dit moment die het gewoon heel goed doet! De nadruk leggen op jong en oud, Oud en Nieuw is een succesfactor van dit moment, en wat een mooie succesfactor is dat! Jong in je leven, is dat nou Het Nieuwe Ouder Worden?

No comments: